Πάνω από 60 είδη εντόμων «μετανάστευσαν» στην Ελλάδα μέσα σε 20 χρόνια

Πάνω από 60 είδη νέων εντόμων «μετανάστευσαν» στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, με επιστήμονες να ανησυχούν πως η κλιματική αλλαγή ίσως επαναφέρει στο προσκήνιο τα εντομοκτόνα.

Ο Νικόλαος Κουλούσης, καθηγητής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας & Παρασιτολογίας- Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, εξέφρασε τον φόβο του ότι η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη χρήση εντομοκτόνων προκειμένου να καταπολεμήσει τα έντομα που συνεπεία και της κλιματικής θα επιτείνουν τις επιπτώσεις τους στον πρωτογενή τομέα.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να καταπολεμήσουμε τα έντομα με εντομοκτόνα, που από μόνα τους συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή και την επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο», επισήμανε.

Επικαλούμενος πρόσφατες εργασίες, με τις οποίες επιχειρήθηκε η ποσοτικοποίηση των ενδεχόμενων επιδράσεων των εντόμων πάνω σε σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι, ο κ. Κουλούσης τόνισε η επιπλέον άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς κελσίου, θα σημάνει «αύξηση απώλειας από έντομα κατά 59 εκατ. τόνους σιταριού, που αντιστοιχεί με όλη την παραγωγή των ΗΠΑ το 2017, αύξηση απώλειας κατά 92 εκατ. τόνων ρυζιού, ήτοι τα 3/4 της ετήσιας κατανάλωσης στην Κίνα και κατά 62 εκατ. τόνους καλαμποκιού, που αντιστοιχεί στο σύνολο της παραγωγής των Κένυας και Ουγκάντας το έτος».

Διευκρίνισε, ότι τα προαναφερόμενα τρία είδη, αφορούν στο 42% το καταναλωμένων θερμίδων από τον άνθρωπο και σημείωσε ότι οι προαναφερόμενες απώλειες θα είναι πρόσθετες και πιο έντονες στις εύκρατες χώρες.

Πάνω από 60 είδη εντόμων «μετανάστευσαν» στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία

Τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κουλούση, εισήλθαν στην Ελλάδα περισσότερα από 60 νέα είδη εντόμων, με τα 20 εξ αυτών να έχουν εξελιχτεί σε σοβαρούς εχθρούς «όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω αυτής», διευκρίνισε.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στα πρόθυρα να μπουν στην Ελλάδα βρίσκονται και άλλα έντομα με το χειρότερο εξ αυτών να θεωρείται αυτό που έκανε την εμφάνισή του στην Ιταλία το 2018 και μοιάζει με το δάκο ελιάς και τη μύγα της Μεσογείου, «με τη διαφορά ότι είναι πολύ χειρότερο, έχει μεγάλο καταστρεπτικό δυναμικό και πολλούς ξενιστές», υπογράμμισε.

Τα έντομα δεν θα είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα επιτείνουν το πρόβλημα, διαπίστωσε ο κ. Κουλούσης.

«Τι μπορούμε να κάνουμε;», διερωτήθηκε και απάντησε ότι «θετικά θα συμβάλλουν οι κρατικές παρεμβάσεις για μετριασμό των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, η εφαρμογή καινοτομιών για πιο καθαρή ενέργεια, ανθεκτικότερα φυτά και καλύτερες καλλιεργητικές τεχνικές, όπως έξυπνη γεωργία και γεωργία ακριβείας. Θα χρειαστούν κατά τον ίδιο νέες στρατηγικές και αντιμετώπισης των εντόμων και «πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε και πάλι στα εντομοκτόνα που ολοένα και μειώνονται και βγαίνουν από την αγορά».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κουλούσης ανέφερε ότι τα έντομα είναι εκτόθερμα, που σημαίνει ότι έχουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες όταν αυτή αυξάνει.

Επιβιώνουν καλύτερα στη διάρκεια ηπιότερων χειμώνων, που έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη αναπαραγωγή, μεταβάλλουν το εύρος της γεωγραφικής τους κατανομής και εγκαθίστανται σε ευνοϊκότερες περιοχές ανάλογα με το κλίμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Δείτε επίσης

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram